Podczas gdy od dziecka jesteśmy uczeni aby wierzyć, że mleko jest uosobieniem zdrowia, jest to tak naprawdę loteria. Mleko może być dla nas bardzo korzystne lub bardzo szkodliwe. Lekarze podkreślają znaczenie dużej ilości mleka dla młodych ludzi, a produkty mleczne od dawna stanowią część standardowej piramidy żywieniowej (nauczanej naszym dzieciom, a zatem utrwalonej).
Mleko pochodzące od wielu zwierząt, w szczególności od krów, od dawna stanowi regularne pożywienie dla wielu, ale nie wszystkich, kultur. Zapewnia inne źródła żywności, takie jak ser, jogurt, masło i kefir i jest źródłem białka, witaminy D i wapnia. Z drugiej strony jest to również czynnik wywołujący nietolerancję laktozy. Laktoza to cukier zwykle trawiony w przewodzie pokarmowym. Wiele osób ma niską tolerancję laktozy lub z czasem traci zdolność jej trawienia i cierpi na znaczne skurcze jelit, wzdęcia, a nawet luźne stolce po spożyciu produktów mlecznych.
Nabiał to jedna z najczęściej zgłaszanych alergii pokarmowych. Nawet jeśli nie jest postrzegana jako swoista alergia, mleko często nie jest tolerowane przez przewód pokarmowy. Jest to problem, który może wykraczać poza nietolerancję laktozy. Dla wielu mleko może powodować wzdęcia, zaparcia, a nawet refluks. Klinicznie, mleko może być również związane ze zwiększoną produkcją łoju, wypryskami, pogarszaniem się problemów z zatokami, migrenowymi bólami głowy i bólem stawów. Często te warunki ustępują lub ulegają poprawie, gdy mleko zostanie usunięte lub wyeliminowane z diety.
Ci, którzy chcą zachować nabiał w swojej diecie, powinny wiedzieć, że wiele „zwykłego” mleka na półkach sklepowych jest daleka od zdrowej żywności. Krowy mleczne otrzymują hormony wzrostu w celu zwiększenia produkcji mleka i antybiotyków w celu zmniejszenia zakażeń. Materiały te stają się zanieczyszczeniami przedostającymi się do mleka i ich wpływ na ludzkie ciało nie jest do końca poznany. Określenie „organiczny” może wprowadzać w błąd. Mleko ekologiczne może oznaczać brak hormonów w jednym przypadku i brak antybiotyków w innym, lub że krowy były karmione organicznym ziarnem. Należy w miarę możliwości wybierać mleko pochodzące od krów karmionych trawą.
Kolejną rosnącą tendencją w żywieniu jest powrót do surowego mleka, które nie było pasteryzowane. Pasteryzacja to proces podgrzewania mleka w bardzo wysokich temperaturach w celu niszczenia bakterii. Wielu twierdzi, że ta ekspozycja na wysokie ciepło uszkadza również naturalne struktury białek w mleku, co powoduje, że są one trudniejsze w trawieniu. Oczywiście, źródło jakiegokolwiek surowego produktu mlecznego będzie miało bezpośredni wpływ na jego jakość. Należy poświęcić czas, aby zrozumieć, jakie zasady bezpieczeństwa zostały wprowadzone w konkretnej mleczarni, aby utrzymać obiekt w czystości, a krowy były tak zdrowe, jak to tylko możliwe.
Nie można w stu procentach stwierdzić czy mleko jest zdrowe czy też może raczej nie. Każda osoba powinna indywidualnie podejść do tematu i obserwować reakcje swojego organizmu.