Tort urodzinowy. To jedno z moich ulubionych ciast. Choć bez wątpienia jest przepyszne, to nie jest to jedyna cecha, za którą kocham to ciasto. Głównym powodem jest kreatywność – tort można wykonać w niemal wszystkich smakach, wykorzystać można niezliczone rodzaje kremów a w jego dekoracji ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Biszkopt można dodatkowo nasączyć. Ciasto będzie przyjemnie mokre, a w zależności od tego, co wykorzystamy do tego zabiegu, zyskać także może dodatkowe walory smakowe. Przedstawiam wam mini poradnik, czym nasączyć biszkopt.
1. Jeżeli do wykonania tortu używamy owoców z puszki, takich jak ananas czy brzoskwinie, do nasączenia biszkoptu użyć można syropu. Pamiętać trzeba, że taki syrop jest niezwykle słodki. Jeżeli nie lubisz nadmiernej słodyczy, można rozcieńczyć go za pomocą wody.
2. W wersji dla dorosłych, użyć można alkoholu. Do tego celu dobrze nada się wódka albo spirytus. Alkohol nada pikanterii kremowi, jednakże ciasto musi być podane dość szybko po jego ukończeniu. Im dłużej czeka na podanie, tym więcej traci alkoholu. Jeżeli odpowiednio długo poczekamy, tort mogą zjeść nawet dzieci. Do czekoladowego biszkoptu warto dodać rum – doskonale komponuje się z jego smakiem. Wykorzystać możemy także migdałowe amaretto oraz różnego rodzaju wódki smakowe.
3. Przy biszkopcie bądź kremie kawowym, użyć możemy po prostu kawy. Najlepiej jest zastosować kawę rozpuszczalną. Kiedy jednak brak takiej w naszej kuchni, nada się także kawa mielona, trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio ją przefiltrować. Fusy, które przez przypadek mogą dostać się do ciasta, trudno będzie usunąć. Zapobiegnij temu na wczesnym etapie przygotowania.
4. Sok z owoców. Podkreśli smak owocowych tortów. Jeżeli decydujemy się na ten sposób, pamiętać trzeba o dwóch rzeczach. Po pierwsze, użyte smaki muszą komponować się z resztą. Po drugie, niektóre soki mogą zabarwić biszkopt. Nie zawsze jest to minus – czasami dodaje to jedynie uroku kolorowemu ciastu.
5. Tort o smaku śmietankowym można nasączyć kakaem. To naprawdę świetne połączenie smaków, w którym gustują duzi i mali.
Jak możecie zobaczyć, możliwości jest naprawdę całe mnóstwo. Zależą one od naszego gustu, użytych składników oraz tego, co kryje się w naszych szafkach. Kiedy znowu zastanawiać się będziecie czym możecie nasączyć swój biszkopt, zajrzyjcie tutaj i znajdźcie sposób, który stanie się waszym ulubionym. Moim faworytem są zdecydowanie soki owocowe. Kojarzą mi się z dzieciństwem – torty w ten sposób wykonywała moja ukochana mama. Połączenie, które na stałe utknęło w mojej pamięci, to czekoladowy biszkopt nasączony sokiem z czarnej porzeczki, przełożony dżemem z tegoż owocu oraz kremem budyniowym o smaku śmietankowym. W swoim życiu zjadłam naprawdę wiele słodkich ciast, wykonanych przez niezwykle utalentowanych cukierników. Żadne nie było w stanie dorównać temu, które robi moja mama. Bawcie się więc smakami i bądźcie kreatywni, a znajdziecie swoje połączenie – legendę, którą całe życie z nostalgią wspominać będą wasze dzieci.