Lepsza odporność z witaminą c

Kwas askorbinowy popularnie zwany witaminą c ma doniosłe znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej dobroczynne właściwości zapobiegały szkorbutowi, kiedy to w XVIII wieku w dalekie rejsy zaczęto zabierać beczki z kiszoną kapustą. Jeszcze wtedy nie wiedziano dokładnie, co ma tak zbawienny wpływ na organizm miesiącami przebywający na pełnym morzu.
Czysta witamina c wspiera układ odpornościowy organizmu, dlatego tak chętnie zażywa się ją porą jesienną i zimową, kiedy to ryzyko przeziębienia jest duże. Witamina c nie zapobiegnie chorobie, jednak może znacznie skrócić czas, w którym koniecznym jest leżenie w łóżku. Ponadto czysta witamina c jest odpowiedzialna za produkcję i ochronę kolagenu. Dzięki temu rany zabliźniają się szybciej, złamane kości zrastają się sprawniej a sińce są bledsze lub znikają całkowicie. Dzieje się tak dlatego, że witamina c wspiera i częściowo stanowi odporność. Zdrowe komórki będą silniejsze i bardziej wytrzymałe na negatywny wspływ, taki jak na przykład wyziębienie organizmu. Jedną z ważniejszych właściwości witaminy c jest jej działanie antyoksydacyjne. Jest naturalnym antyutleniaczem, który usuwa wolne rodniki z organizmu, co ma działanie antyrakowe. Czysta witamina c chroni także mózg przed wolnymi rodnikami, które mają na ten organ destrukcyjny wpływ. W związku z tym może niwelować lub łagodzić skutki chorób mózgu takich jak choroba Alzheimera, schizofrenia czy stwardnienie rozsiane. Ogromną zaletą witaminy c jest właściwie niemożność jej przedawkowania, ponieważ jej nadmiar jest usuwany z organizmu z moczem. Nie ustalono w sposób precyzyjny, jak dużej dawki witaminy c potrzebuje ludzki organizm w przeciągu jednego dnia. Pewnym jest, że palacze, alkoholicy czy ludzie borykający się z nadciśnieniem tętniczym potrzebują jej więcej. Mieszkańcy dużych miast również powinni dbać o przyjmowanie tej witaminy w dużej ilości.
Witaminy c należy szukać w owocach i warzywach. Owoce cytrusowe wydają się być ich najlepszym źródłem, ale rodzime polskie owoce również dostarczą tej dobroczynnej witaminy. Istotnym jest fakt, że witamina c występuje w większej lub mniejszej ilości w owocu w zależności od pory roku, stanu w jakim znajduje się owoc czy warzywo. W gotowanych warzywach będzie jej znacznie mniej. Warto więc przyjmować tabletki. Zażywając produkt, jakim jest czysta witamina c, ma się pewność, że dostarcza się organizmowi tyle witaminy, jakie jest zapotrzebowanie. Nie trzeba się zastanawiać, czy konsumowane właśnie jabłko zawiera wystarczającą ilość kwasu askorbinowego. Na rynku dostępnych jest całe mnóstwo preparatów dostarczających witaminę c, która jest produktem powszechnie dostępnym i niedrogim. Oczywiście ceny różnych producentów mogą być zróżnicowane. Dla osób, które nie przepadają za tabletkami alternatywą, którą warto rozważyć zimą mogą być suszone owoce. Można przebierać między suszonymi morelami, jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami, śliwkami, a żurawiną. Mimo wszystko, dla wrażliwego organizmu, który łatwo się przeziębia suszone owoce mogą nie wystarczyć. Czysta witamina c w czasie najostrzejszych mrozów powinna być przyjmowana prewencyjnie, no bo po co marnować czas na leżenie w łóżku, kiedy można temu zapobiec?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here