Kawa – właściwości zdrowotne

Tematyka zdrowego odżywiania to w ostatnich czasach bardzo popularny temat, którym interesuje się coraz więcej osób. Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu odżywiania na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie, staramy się świadomie wybierać w swojej diecie te produkty, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Analizujemy poszczególne produkty, dostępne na sklepowych półkach, zastanawiając się czy ich spożywanie wpływa na nasze zdrowie oraz – co najważniejsze – w jaki sposób. Jednym z najczęściej pojawiających się pytań w tej kwestii jest to, czy kawa jest zdrowa – wszak uwielbiamy jej smak i codziennie z przyjemnością wypijamy. Więc czy ma ona jakikolwiek wpływ na nasze zdrowie?
Zgodnie z licznymi badaniami naukowymi kawa wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych:
– wpływa pozytywnie na naszą pamięć i koncentrację,
– przyspiesza procesy trawienne oraz metabolizm, dzięki zawartej w niej kofeinie, dbając tym samym o naszą figurę,
– wpływa korzystnie na nasz nastrój, dzięki zwiększonej produkcji serotoniny oraz dopaminy w organizmie po jej wypiciu, chroniąc tym samym przed depresją,
– jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy – ważnych substancji opóźniających procesy starzenia organizmu oraz chroniących przed zapadaniem na różne choroby, w tym nowotworowe,
– zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, chroni nasze serce (pod warunkiem, że jest pita z umiarem), chroni przed chorobą Parkinsona.
Oprócz tych właściwości kawa jest również bogatym źródłem wielu składników odżywczych i witamin. Pijąc ją, dostarczamy swojemu organizmowi między innymi witaminy z grupy B oraz sód, wapń, potas i magnez.
Warto jednak pamiętać, iż pomimo tak licznych prozdrowotnych właściwości, picie kawy nie zawsze będzie pozytywnie odbijało się na naszym zdrowiu. Szczególnie uważać powinny osoby borykające się z problemem refluksu przełyku oraz wrzodami żołądka – kawa bowiem wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego. W takim przypadku picie tego napoju powinno zostać ograniczone, zgodnie z zaleceniami lekarza. Istotna jest również dzienna dawka wypijanej kawy – za bezpieczne przyjmuje się spożywanie maksymalnie 6 filiżanek w ciągu jednego dnia. Przekroczenie tej ilości może skutkować takimi dolegliwościami jak nadmierne pobudzenie, kołatanie serca, a nawet drgawki. W krytycznych przypadkach wypicie bardzo dużej ilości kawy może doprowadzić do śmierci.
Istotną kwestią jest również rodzaj wypijanej kawy. Najzdrowsza będzie kawa w ziarnach, mielona na bieżąco w domu przed każdym wypiciem. Jednak warto pamiętać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która kawa będzie najzdrowsza – parzona czy rozpuszczalna. Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia – nie każdy może sobie pozwolić na picie mocniejszej kawy mielonej. Istotne jest jednak, aby nie kupować tzw. kaw „3 w 1”, „2 w 1”, które z pewnością do zdrowych nie należą – są bowiem napakowane substancjami słodzącymi i sztucznymi wypełniaczami. W codziennym piciu kawy pamiętajmy również o tym, że bardzo słodka, z dodatkiem śmietanki nie będzie sprzymierzeńcem dla naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *