Opcje zamiany jajka w potrawach.

Ostatnio będąc na rutynowych badaniach skusiłam się na pakiet badań alergicznych. Po otrzymaniu wyników okazało się, że mam alergię na jajka. Stanęłam zatem przed dylematem: czym zastąpić jajko. Jak wiadomo jajko jemy nie tylko samo jako jajko na twardo, jajko sadzone czy jajko na miękko. To także składnik wielu potraw, w którym pełni funkcję sklejania i łączenia składników. Jak mam teraz zrobić placki ziemniaczane czy ciasto z kruszonką i malinami ? A makaron carbonara gdzie jajko to podstawa? A panierka w kotlecie schabowym lub z kurczaka? Pytań jest mnóstwo. Zastanówmy się zatem czym zastąpić jajko? Zanim wybiorę się na porządne zakupy muszę przejrzeć porady zamieszczone w Internecie. Najprostszym sposobem wydaje się odrobina oleju. Tutaj jestem spokojna – olej na przykład rzepakowy lub słonecznikowy znajdę w każdym lokalnym sklepie, nawet osiedlowym czy monopolowym. To jest podstawa każdej kuchni. Innym sposobem na to czym zastąpić jajko jest mąka kukurydziana lub mąka owsiana. Tu już gorzej niestety, ponieważ nie w każdym sklepie można dostać taki produkt. Zastanawiam się czy na półce ze zdrową żywnością nie znajdę właśnie takiego rodzaju mąki. Nieco dziwne ale jednak działające jest zastąpienie jajka bananem lub puree z dyni. No ale niestety do placków ziemniaczanych średnio mi to pasuje. To są zupełnie inne smaki. Jeśli będę robić coś na słodko wtedy zastosuje te sposoby. Skoro mam kilka sposobów na to czym zastąpić jajko to teraz muszę się dowiedzieć jakie są proporcje. Zazwyczaj w przypadku mąki jedno jajko to dwie łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Jeśli chodzi o mąkę to dobra też jest mąka z amarantusa. Tylko co to jest ten amarantus? To jest zwyczajna roślina, którą można uprawiać. Bogata w mikroelementy i witaminy. Dwie łyżki mąki z amarantusa zastąpią jedno jajko. Podejrzewam, że taką mąkę również znajdę w sklepie ze zdrową żywnością. Banan lub dynia – to znajdę w pobliskim sklepie lub dyskoncie spożywczym. A ile potrzeba by stanowiło równowartość jednego jajka? Zazwyczaj to będzie jeden banan lub ćwierć szklanki puree. Zastanawiając się czym zastąpić jajko, dochodzę do wniosku, że te zamienniki są bardzo dobre i zdrowe przede wszystkim. Skoro już wiem czym zastąpić jajko przejrzę sobie przepisy z kuchni wegańskiej gdyż tam nie używa się jajek. Są specjalne, lokalne sklepy z żywnością wegańską gdzie można znaleźć wszystko co zdrowe i nie pochodzące od zwierząt. Również w Internecie można spotkać bogatą ofertę sklepów internetowych, gdzie gotując jakąkolwiek potrawę wegańską można znaleźć wszystko co potrzeba. Wystarczy tylko wiedzieć czym zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego i żeby miały podobny smak oraz właściwości. A wtedy pytanie: czym zastąpić jajko nie pozostanie bez odpowiedzi. Praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością uzyskamy poradę od pomocnego sprzedawcy. Nie wstydźmy się zapytać: czym zastąpić jajko gdy nie możemy ich jeść. Raczej przygotujmy się na wyczerpującą opowieść o zamiennikach. Tak powinien działać każdy sklep.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *