Zdrowo sobie posłodź

Zdrowe odżywianie jest w dzisiejszych czasach bardzo popularne. Pomaga utrzymać zdrowy wygląd i szczupłą sylwetkę. Ma też ogromne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia organizmu. Cukier rafinowany powoduje krótkotrwały wzrost energii, ale nie ma właściwości odżywczych. Dostarcza jedynie pustych kalorii. W dodatku ma destrukcyjny wpływ na zdrowie. Mając świadomość, że sacharoza, znajdująca się w cukrze, może powodować otyłość, choroby serca, próchnicę czy też cukrzycę, zaczynamy zastanawiać się, czy zjedzenie kolejnego batonika jest konieczne, czy oprócz cukru jest coś, czym można posłodzić herbatę.
Jeżeli nie wyobrażamy sobie słodzenia bez sacharozy, warto rozważyć zakup melasy. W procesie produkcji cukru rafinowanego powstaje także produkt uboczny – melasa. Tak jak cukier zawiera ona sacharozę, ale też mnóstwo pożytecznych składników mineralnych i witamin, których nie znajdziemy w cukrze.
Dla niektórych osób miód jest tym, czym można posłodzić herbatę. Zawiera więcej kalorii niż cukier, ale tak jak melasa jest bogaty w dobroczynne składniki i enzymy. Aby być pewnym pożytecznych właściwości miodu, należy nabywać miód u zaufanych źródeł. Podczas słodzenia miodem, trzeba pamiętać, że gorąca ciecz niszczy jego lecznicze właściwości. Nie można łączyć miodu z cieczą, której temperatura przekracza czterdzieści stopni.
Poszukując czegoś, czym można posłodzić herbatę, co będzie pozbawione kalorii, można natrafić na słodziki. Chociaż rozwiązują one problem spożycia sacharozy, dostarczają innych szkodliwych substancji takich jak aspartam czy suklaroza. Ich chemiczna postać została odkryta przypadkiem. Są to wysoce przetworzone substancje chemiczne, których długotrwałe działanie na ludzki organizm nie jest znane.
Substancją, którą warto wziąć pod uwagę, poszukując zamiennika dla tradycyjnego cukru, jest ksylitol należący do alkoholi cukrowych. Jest dużo mniej kaloryczny niż cukier i w przeciwieństwie do niego nie powoduje próchnicy i nie ma właściwości uzależniających. Nie jest jednak pozbawiony wad. Ksylitol należy do substancji wysoko przetworzonych. U osób, które nie spożywały go nigdy wcześniej może spowodować biegunkę. Osoba, która zdecyduje się na spożywanie ksylitolu musi liczyć się z tym, że organizm będzie przyzwyczajał się do nowej substancji. Innym mniej znanym alkoholem cukrowym jest erytrytol. Erytrytol jest droższy, ale nie skutkuje przykrym efektem ubocznym – biegunką. Ponadto posiada mniej kalorii niż ksylitol.
Kolejnym preparatem słodzącym, który można spotkać w aptekach i sklepach jest stewia. Należy ona do tych substancji słodzących, którymi warto zastąpić cukier. Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Odchudzających się zainteresuje fakt, że jej spożycie nie tuczy. Do jej zalet należą również antybakteryjne i i antygrzybiczne właściwości. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę, czy ma ona formę sproszkowanych wysuszonych liści czy też wyekstaktowanej substancji słodzącej w kolorze białym. Stewia w formie białego proszku jest substancją wysoce przetworzoną, a więc nienaturalną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *