Lody a kalorie

Kaloryczność produktów spożywczych ma niebagatelne znaczenie dla zbilansowanej diety. Ta z kolei jest szalenie istotna zarówno podczas prób zrzucania zbędnych kilogramów jak i nabrania suchej masy mięśniowej. Obie sytuacje wymagają od nas liczenia kalorii. W przypadku odchudzania się, musimy zadbać o powstanie deficytu kalorycznego.
Żeby nasz organizm zaczął spalać tłuszcz, najpierw musi spalić zapasy glikogenu, który powstaje ze spożywanego przez nas pokarmu. Mniej kalorii to mniej glikogenu i szybsze przejście na spalanie kwasów tłuszczowych. W przypadku nabierania masy dochodzi do odwrotnej sytuacji. Należy dostarczyć naszemu organizmowi dość kalorii pod postacią najważniejszych makroelementów, jednakże dostarczenie ich w nadmiarze spowoduje przemianę nadmiaru w tłuszcz i odkładanie się go w miejscach, w których wolelibyśmy go nie widzieć. Tworzy to zamknięte koło, które zmusza nas do ponownego przejścia na dietę.
Pytanie jakie musimy sobie zadać to: które pokarmy tuczą i dlaczego? Przykładowo, czy lody tuczą bardziej niż sorbet a jeśli tak to z jakiego powodu? Wszak obydwa desery są słodkie i spożywane przez nas w podobnej ilości. Otóż główną rolę odgrywają tutaj kalorie. Porcja lodów śmietankowych ma przeciętnie ponad trzykrotnie więcej kalorii niż taka sama porcja sorbetu. Wprawdzie obydwie gałki mogą zawierać podobną ilość cukrów prostych – które są bardzo istotne w liczeniu kalorii gdyż zawierają ich dużo a zarazem jest ich wiele w większości pożywienia – lecz istotną rolę odgrywają tutaj tłuszcze. Lody tworzone są na mleku bądź śmietanie, podczas gdy sorbety przeważnie na wodzie. Woda nie ma kalorii gdyż nie ma żadnych makroskładników, a to właśnie z nich nasz organizm pobiera energię. Mleko oraz śmietanka choć składają się w przeważającej części z wody mają jeszcze węglowodany, białko oraz co najważniejsze tłuszcze. Stąd właśnie bierze się ich wysoka kaloryczność.
Na rynku znajdziemy wiele możliwości wybrania zmrożonego deseru, również biorąc pod uwagę ich kalorie. Możemy zdecydować się na lody o obniżonej zawartości tłuszczu, z mniejszą ilością cukru, bez dodatku cukru bądź po prostu sorbety pozbawione -jak już wcześniej wspominałem – makroskładników z mleka i/lub śmietanki.
W specjalistycznych sklepach dla kulturystów i miłośników fitness, znajdziemy też specjały, w których nie tylko ograniczono zbędne – z punktu widzenia diety – składniki, ale też takie, które zostały wzbogacone o te bardziej pożądane jak np białko czy zdrowe tłuszcze z orzechów. Tego typu zabiegi pomagają usprawiedliwić samego siebie po zjedzeniu kolejnej porcji deseru gdyż mają w sobie coś dobrego a zarazem dają taką samą przyjemność z jedzenia. Dlatego właśnie ilość tego typu produktów będzie ciągle rosnąć. Ciągły popyt na zdrową żywność objawia się na wiele sposobów i dąży w różnych kierunkach.
Odnosząc się więc do pytania na temat lodów. Owszem tuczą, mogą to robić mniej lub bardziej. Mogą to też robić tak samo mocno lecz bardziej bezpośrednio i otwarcie lub skrycie i udając produkt dietetyczny. Zawsze jednak tuczą, niezależnie od tego jak bardzo byśmy tego próbowali uniknąć. Jedynym wyjściem by tego uniknąć jest deficyt kaloryczny, jednak wtedy zastępujemy lodami jakiś posiłek co zdecydowanie nie jest zdrowe dla naszej sylwetki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here